Afet, İnsani Yardım Lojistiği Mobil Bilgi Yönetim Sistemi

Yerel otoritelerce karşılanma imkanı bulunmayan bazı olaylarda dışarıdan yardımın istenmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Özellikle afet olarak nitelendirilen olaylar sonrasında afetten etkilenen kişi ve/veya kuruluşlara etkin ve verimli bir şekilde ulaşabilmek oldukça önemlidir. Klasik olarak yönetimin tanımında belirtilen etkinlik ve verimlilik gibi kavramlar insan hayatının varlığının ortada olduğu bu tip durumlarda oldukça önem arz etmektedir. Karar vericilerin karar süreçlerinde ihtiyaç duydukları insanlar için hayati öneme sahip olacak olay/durum bilgilerinin çok hızlı, kesin, sistematik, düzenli ve analiz edilebilir bir şekilde elde edilmesi sağlanmak zorundadır.

Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi gibi temel kavramların özellikle günümüz piyasa koşullarında özel sektör tarafından müşteri ihtiyaç ve taleplerinin karşılanabilmesi amacıyla çok etkili bir şekilde kullanıldığını görmekteyiz.
Mobil kayıt sistemleri, mobil veri toplama sistemleri, mobil saha raporlama araçlarının artık ülkenin en ücra köşesindeki bir bakkala; sakız, sigara, gazlı içecek, süt, yumurta, çocuk bezi, diş fırçası, vb. gibi ürünleri satan firmalarca günlük operasyonların vazgeçilmez bir parçası olarak kullanıldığı açıktır. Yer bazlı kişi ve araç takibi sağlayan, coğrafi bilgi sistemleri teknolojisinin sunduğu imkanları lojistik, dağıtım, depo ve stok yönetimi gibi farklı alanlarda kullanmak artık firmaların rutin faaliyetlerinden olmuştur.

Rekabet edebilmek için her firma müşterilerinin her tür verisini elde etmeye, bu verileri anlamlı bir şekilde kendi stratejik hedeflerinin gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duyduğu bilgiye dönüştürmek için oldukça yoğun çaba sarfetmektedir. Bu çabalar sonucunda artık firmaların bir çoğunun anlık olarak müşterilerin ihtiyaç ve taleplerinin kısa ve uzun dönemli olarak takip edebildiklerini biliyoruz. Teknolojinin kendilerine sunmuş olduğu bir çok teknik imkanı insan kaynaklarının sahip olduğu yönetim anlayışı içerisinde çok hızlı bir şekilde kullanmak özel sektör açısından hayatta kalabilmek açısından önemlidir.

Özel sektörden bu kadar bahsedilmesinin afetlerle ve/veya insani yardıma ihtiyaç olunacak durumlarla nasıl bir ilişki kurulabileceği ilk başta önemsiz gelebilmektedir. Afet durumunda her tür koordinasyonu sağlayacak olan yetkilendirilmiş bir DEVLET denen aygıttır. Devlet ise her tür güce sahip en büyük egemenlik sahibi otoritedir. O zaman ihtiyaç duyulan herşey devlet yerinden yerine getirilir, denilebilir. Doğrudur, Devlet yardıma ihtiyaç duyan insanlara ulaşabilir ve ihtiyaç duydukları şeyleri teslim edebilir.
Devlet tarafından gerçekleştirilen ya da organize edilen yardım sisteminin ETKİN, ETKİLİ ve VERİMLİ olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği Yönetim Bilimi çerçevesinde değerlendirilmelidir. Yapılan değerlendirmeler ışığında ihtiyaç duyulan yetenek, teknolojiler ve süreç yönetme becerileri özel sektör firmalarının çalışmalarının kıyaslanması (benchmark) ile Devletin idari organlarına kazandırılmalıdır.
İlerleyen yazılarımda Afetlerde ve İnsani Yardım Çalışmalarında kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu düşündüğüm Mobil Afet, İnsani Yardım Bilgi Yönetim Sistemi önerimi detaylandırmaya çalışacağım. 

Yorumlar